Skip to content

Xpdf

XpdfXpdf PDF dosyalarını linux altında okuyabilmek için geliştirilmiş oldukça başarılı yazılımlardan bir tanesidir. Windows altında kullanılabilir sürümü mevcutta olsa windows altında diger pdf dosya göstericilere göre biraz zayıf kalabilir ancak ücretsiz, oldukça hızlı ve acrobat reader ın son sürümleri gibi sistemi yormayışı nedeniyle windows altında pdf dosyalarına sağ tıkladığımızda birlikte açta gözükmesi gereken yazılımlardan birisi. Linux kullanıyor iseniz bir çok dağıtım ile birlikte gelmekte ve linuxte windows altındakinden çok daha başarılı olduğunu göreceksiniz. Resmi site http://www.xpdfreader.com/

SQLite

SQLBir proje geliştiriyorsunuz taşınabilir, fonksiyonel bir veritabanı gerekti. Çokda fazla bir iş yapmayacaksınız. O zaman SQLite tam size göre. Resmi sitesinde “SQLite is a small C library that implements a self-contained, embeddable, zero-configuration SQL database engine.” olarak açıklanan en yaratıcı veritabanı çözümlerinden birisi denilebilir. İlgilenenler için SQLite in resmi sitesi : http://www.sqlite.org/

Psi

PsiPsi bir jabber client programı. Oldukça sade bir arayüze sahip olan jabberin neredeyse tüm işletim sistemlerinde kullanılabilir. Farklılık arayanlar programı http://psi-im.org/ adresinden inceleyebilir ve programı bilgisayarlarına indirebilirler. Son sürümü için Türkçe destegi bulunmamaktaydı.

Dia

DiaDia bir akış çizgesi – diyagram çizim programıdır. MS kullanıcılarının bilecegi Visio, Smartdraw tarzı bir programdır. Linux için geliştirmiş programın windows içinide mevcut.   Program hakkında daha fazla bilgi almak ve programı bilgisayarınıza indirmek için http://www.gnome.org/projects/dia/ adresini ziyaret ediniz.

Müjde : Firefox 2.0 çıktı

FirefoxFirefox yeni sürümünün beta çalışmalarını bitirdi ve 2.0 çok kısa bir süre önce kullanıma sunuldu. 1.5 a göre bazı değişiklikler mevcut. Güvenlik, hız, görsellik v.b. bakımdan daha iyi duruma getirilmiş.

2.0 ile gelen yenilikler; yeni anti-phishing metodları, geliştirilmiş arama teknikleri, geliştirilmiş sekmeler, daha iyi bir RSS düzeneği, web formlar için metin doğrulama, javascript 1.7, yeni windows installer v.b. şeklinde sıralanabilir. MI7.0 ile geldigi söylenen bir çok özellik önceden Firefox ta bulunmaktaydı. Yeni sürüm ile artık yere daha sağlam basıyor. Yeni sürümlerini sabırsızlıkla bekliyoruz.

Apple kızacak ama kullanıcılar sevinecek

IpodIpod ile çok büyük bir saglayan Apple şirketini rahatsız edebilecek bir gelişme yaşandı. 15 yaşındayken DVD formatını kırması ile üne kavuşan “DVD Jon” lakablı finlandiyalı vatandaş ve şirketi Ipod un kodunu kırdıgını açıkladı. Yasal müzik satışının çok büyük bir kısmı ITunes üzerinde yapılıyor ve buradan satın alınan müzik parçaları yalnızca Ipod üzerinde dinlenebiliyordu. Böylelikle diger mp3 çalıcılardada bu şarkılar dinlenebilecekmiş.

Fexplorer

FexplorerFexplorer ismindede anlaşılabilecegi gibi bir dosya yönetim programı. Bunun bildiginiz diğer dosya yönetim programlarında farkı ise symbian s60 serici cihazlar için olması. Symbian nedir diyecekler için, symbian mobil cihazlar için bir işletim sistemidir. Symbian hakkında detaylı bilgiyi ve piyasadaki hangi ürünlerde bu işletim sistemi var www.symbian.com adresinden ögrenebilirsiniz.

Fexplorer’ın oldukça kullanışlı bir yazılım. Buna benzer bir yazılım mutlaka her mobil cihazda olmalı. Dosya yönetimini oldukça kolaylaştırıyor. Benzer bir çok yazılım var ancak Fexplorer ücretsiz bir yazılım. Yazılımın hakkında ayrıntılı bilgiyi ve kendini www.gosymbian.com adresinden temin edebilirsiniz.

Vikipedi’ye destek olalım

wikipedia Takip ettiğim bloglarda VikiPedi Özgür ansiklopedi için destek çagrısı vardı. Bu destek çağrısına elbetteki duyarsız kalamazdım. Bende sitemde bu çağrıya yer veriyorum işte 🙂

Vikipedi Türkçe eksiklerinin giderilmesi ve tamamlanması için gönüllülerin destegine ihtiyaç dıymakta. Sizde kendi uzmanlık alanızda gerekli yardımı esirgemeyin. Erişim adresi : http://tr.wikipedia.org/wiki/Ana_Sayfa

searchmash da nedir?

Google ın gizli arama motoru olarak adlandırılan searchmash.com hakkında google tarafından resmi bir açıklama yapıldığını okumadım. Ancak Searchmash kullanılan Ajax ile dikkat çekici. Güzel denilebilecek değişikler mevcut. Bekleyelim ve görelim sonucu ne olacak.

Google’dan yeni hizmet DOCS

Google bir süre önce satın aldığı   Writely ve yayındaki Spreadsheet i birleştirip buna birde gtalk ı entegre ederek Google Docs olarak http://docs.google.com adresinde hizmete sundu. Son zamanlarda online ofis uygulamarı oldukça fazla artmış durumda. Bunlardan en kalitelisi bende http://www.thinkfree.com. Denemenzi öneririm. Google kadar hızlı olmasa daha çok fonksiyon ve özellik barındırıyor.
Google geleceği görmüş olmalıki bu alanda boş durmuyor. Bu alanda gerçekleştirilen servisler oldukça kullanışlı. Ancak henuz taşınabilir diskimden openoffice portable i sildirecek kadar degil.

Back To Top